wtorek, 11 września 2012

Najprostszy przepis na dietetyczny sorbet na świecie ;)







Wstyd mi taki banalny przepis wstawiać, ale z doświadczenia wiem, że na najbardziej banalne przepisy czasami najtrudniej wpaść.
Nagły przypływ letniej pogodny brutalnie przypomniał mi o istnieniu lodów, postanowiłam więc skombinować małe co nieco. Wyszło bardzo smaczne i w 100% zaspokoiło moje parcie na porcyjkę lodów.

Składniki:
-banan- 115 kcal
-łyżka jogurtu naturalnego- 20 kcal
-zamrażarka
-szczypta cierpliwości

Przygotowanie:
Banana rozdrabniamy widelcem, pozostawione kawałki banana są wskazane, przyjemnie na nie trafić podczas konsumpcji ;) Jeżeli macie ochotę co nieco ubogacić swój deserek możecie dodać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe itp. Do rozdrobnionego banana dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Masę wlałam do torebki foliowej, ściśle związałam i wsadziłam do filiżanki- dzięki temu uzyskałam w miarę okrągłą kulkę. Możecie też po prostu wlać to do dowolnego naczynka, np. szklanki. Całość wsadzamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki warto sorbet pozostawić na około 10 min, aby był mniej zwarty. Ja swoją lodową kulkę polałam odrobioną syropu malinowego i zajadałam się w ramach podwieczorku. PYCHA



























1 komentarz:

  1. Nie ma to jak domowy sorbet. :) Na dworze już nie tak ciepło, ale... co z tego?

    OdpowiedzUsuń