niedziela, 2 września 2012

Makaron z brokułami i tuńczykiem







Pierwszy przepis jaki dodam będzie na danie obiadowe. Prosty, szybki, tani a do tego nie jest bombą kaloryczną, czego chcieć więcej?

Składniki (na 2 porcje):

-200g jogurtu greckiego- 280kcal
-tuńczyk w wodzie 130g (puszka)- 100kcal
-około 100g makaronu- 360 kcal
-niepełna łyżka oliwy- 50kcal
-spora cebula
-500g brokuła

(Ja nie dodaję warzyw do bilansu kalorycznego, samo zdrowie ;))

Jeżeli chcemy dodatkowo odchudzić nasz przepis możemy dodać jogurt grecki light.



Przygotowanie:

Na patelni szklimy cebulę, równocześnie gotujemy makaron (według instrukcji na opakowaniu ;)) oraz brokuły (aż będą w miarę miękkie), gdy cebula już jest szklista dodajemy tuńczyka. Prawie miękkie brokuły (po około 8-10min), odcedzamy i dodajemy na patelnię, na ostatnie 3 minuty dokładamy jogurt grecki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem (ja dałam biały) oraz ziołami prowansalskimi i GOTOWE!

Prawda, że banalne? :D

Jeżeli macie brokuły mrożone wystarczy je odmrozić i od razu wrzucić na patelnię oraz podgrzewać do czasu, aż temperatura będzie odpowiednia :)
Dla osób, które mniej dbają o linię można dodać serek topiony- niebo w gębie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz